Operacionet e Hemoroideve

Operacionet e Hemoroideve

Pse ndodh;

Edhe pse shkaku i saktë nuk dihet;

Predispozita trashëgimore

Tendosje e tepërt

Mosha

Diarreja

Shtatzënia

Alkoli

Maja dhe pije acidike (të gazuara)

Qëndrimi i gjatë në këmbë ose ulur

Konsumimi i  ushqimeve me erëza të shumta

Mund të shkaktojë formimin e hemorroideve.

Cilat jane simptomat;

Gjakderdhje

Dhimbje

Ënjtje

Kruarje

Rrjedhje

Ndjenja e djegies dhe lagështisë

Diagnoza;

Diagnoza për sëmundje te hemorroides vëhet lehtësisht me egzaminim. Anoskopia është thelbësore.

Në diagnozën diferenciale duhet të merren parasysh kanceret anale, koliti ulceroz, prolapsi rektal si dhe sëmundjet e tjera beninje të kanalit anal. Egzaminimi kolonoskopik duhet patjetër të kryhet në rastet e nevojshme.

Sëmundja hemorroide sipas vendndodhjes në kanalin anal ndahet në 2 tituj kryesorë si hemorroide të brendshme dhe të jashtme.

Sëmundja hemorroide klasifikohet në 4 faza ne bazë të simptomave dhe vendndodhjes.

Faza 1: Ka gjakderdhje dhe kruajtje në anus.

Faza 2: Përveç gjakderdhjes dhe kruajtjes, fillon të shfaqet edhe dhimbje. Ënjtje ndodh në anus gjatë jashtëqitjes. Ajo zhduket pas jashtëqitjes.

Faza 3: Si shtesë fazës 1 dhe 2, hemorroidet e varura pas jashtëqitjes duhet të shtyhen me dorë për t'u kthyer në pozicionin e tyre normal.

Faza 4: Përveç Fazës 1 dhe Fazës 2, hemorroidet e varura nuk mund të shtyhen në pozicionin normal.

Mjekimi:

Trajtimi i sëmundjes hemorroide ndryshon sipas vendndodhjes dhe fazës. Zgjedhja e duhur e trajtimit është thelbësore për sukses.

Në klinikën tonë kryhen me sukses të gjitha llojet e mjekimeve që lidhen me sëmundjen hemorroide. Megjithatë, e rëndësishme është zgjedhja e trajtimit te duhur për pacient.

Trajtimi me medikamente duhet të tentohet në raste të përzgjedhura. Trajtimi i detyruar mund të çojë në progresion të sëmundjes dhe në ngushtimin e opsioneve të trajtimit.

Koagulimi me rreze infra të kuqe-infrared:

Është shumë i suksesshëm në hemorroidet e brendshme të shkallës 1 dhe 2. Nuk kërkon anestezi. Shkakton dëmtim të nxehtësisë në paketën vaskulare që ushqen qesen hemorroidale, duke zvogëluar kështu qesen hemorroidale.

Lidhja e shiritit:

Është një trajtim efektiv për hemorroidet e brendshme të fazës 1, 2 dhe i përshtatshëm për fazën e tretë. Njihet si metoda e lidhjes. Me ndihmën e një mjeti të zhvilluar për këtë metodë vendoset një shirit nga llastiku në bazën e qeses hemorroidale dhe qesja hemorroidale lihet të bjerë vetë. Nuk ka nevojë për anestezion.

Skleroterapia:

Përdoret në trajtimin e hemorroideve të brendshme të shkallës 1 dhe 2. Është një metodë që nuk e preferojmë për shkak të efekteve anësore dhe dhimbjes së jashtëzakonshme. Është një formë trajtimi që kryhet duke injektuar një substancë skleroterapeutike (astringente, shkatërruese) në qesen hemorroidale.

De Longo (Stapler):

Preferohet në hemorroidet e brendshme të shkallës së tretë, veçanërisht me prolaps. Nuk duhet të preferohet në prani të hemorroideve të jashtme intensive apo sëmundjeve shoqëruese anale (fisurë, etj.). Me ndihmën e një mjeti të quajtur stapler dhe shërben vetëm për një  përdorim , pritet një ind rrethor afërsisht 4 cm mbi vijën e dhëmbëzuar dhe indi hemorroidal i varur tërhiqet lart. Në këtë metodë, ushqimi i qeses së hemorroides zvogëlohet sepse dëmtohet integriteti vaskular. Me kalimin e kohës, tkurrja ndodh në hemorroidet e brendshme dhe të jashtme.

Mund të bëhet me anestezi të përgjithshme dhe regjionale. Dhimbja postoperacionale është shumë minimale. Në rastet e duhura, arrihen rezultate shumë të mira.

Lidhja e arteries hemorroidale:

Është një teknikë e suksesshme për shkallën 1, 2 dhe 3, veçanërisht  në hemorroidet e brendshme të dendura dhe me gjakderdhje.

Metoda bazohet në gjetjen dhe lidhjen e arterieve  që ushqejnë paketat e hemorroideve duke përdorur një pajisje me ultratinguj Doppler. Ka pak ose aspak dhimbje në periudhën pas operacionit. Nuk ka nevojë për pastrim te plagës dhe përsëritja është shumë e rrallë.

Ligasure:

Përdoret në hemorroidet e brendshme dhe të jashtme të fazës së tretë dhe të katërt. Njihet si kirurgji pa qepje dhe pa gjak. Me një pajisje të posaçme të quajtur Ligasure dhe një pajisje të ngjitur në të, qesja hemorroidale hiqet pa pasur nevojë për bisturi (prerje) dhe qepje. Është një formë trajtimi që ne e përdorim mjaft shpesh. Në periudhën pas operacionit dhimbja është më e vogël dhe koha e operacionit shkurtohet.

Lazer:

Përdoret për koagulimi në hemorroidet e shkallës 1 dhe 2; dhe për ekscision në hemorroidet e fazës të tretë dhe të katërt.

Me aparatin Nd Yag Laser, të trajtohen me sukses sidomos hemorroidet e shkallës 1 dhe 2 . Ne nuk rekomandojmë përdorimin e lazerit për qëllime të heqjes. Për heqje ne preferojmë pajisjen që përdor valë zanore me frekuencë të lartë . Në këtë mënyrë, shërimi i plagëve është më i shpejtë dhe zvogëlohet rreziku i infeksionit .

Kirurgjia::

Preferohet përhemorroide të brendshme dhe të jashtme te fazës se 3. dhe 4 . Gjatë operacionit mund të përdoren bisturi, gërshërë, koteri, ligasure dhe lazer. Ekzistojnë dy teknika të ndryshme si hemorroidektomia e mbyllur dhe e hapur. Ne preferojmë teknikën e hapur duke përdorur ligasure ose koter. Teknika e përshtatshme dhe operacioni i mirë reduktojnë dhimbjet pas operacionit dhe parandalojnë komplikime të tilla si stenoza.


Whatsapp

Hemen Ara

Instagram

Randevu